2023. január 10., kedd

Könyvértékelés - Rácz-Stefán Tibor: Téged kérlek karácsonyra

A mai értékelés középpontjában Rácz-Stefán Tibor Téged kérlek karácsonyra című regénye áll. Köszönöm szépen a recenziós példányt a Könyvmolyképző Kiadónak!

Fülszöveg:
Hol van az a pont, amikor a hallgatás már fáj?
Bence, a 17 éves focista évek óta egy súlyos titkot hordoz magában: a fiúk dobogtatják meg a szívét, különösen a helyes és kedves évfolyamtársa, Martin.
Bence úgy érzi, a titka és a ki nem mondott szavak felemésztik a lelkét.
Az ünnep közeledtével karácsonyi fénybe öltözik a város, ő pedig mindennél jobban vágyik arra, hogy randira hívhassa Martint, és előbújhasson. Ám retteg attól, hogy az idős, konzervatív szülei és a nagymamája mit szólnának az igazsághoz, és miként bánnának vele a csapattársai és a legjobb barátja, Zalán…
Honnan meríthetünk bátorságot, ha úgy érezzük, a félelem az úr?
A szerelem elég erőt adhat ahhoz, hogy kiálljunk a világ elé?
Két szó: Meleg vagyok. Ha kimondod, minden megváltozik?
A Téged kérlek karácsonyra az év legromantikusabb coming out története, ami reménnyel tölti meg a szíved, és mosolyt csal az arcodra.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

A könyvről:

Izgatottan kezdtem neki 2022 utolsó olvasmányának, amely tagadhatatlanul elvarázsolt. A Téged kérlek karácsonyra valóban hozza az ünnepi hangulatot és meg annál sokkal többet is ad az olvasónak. Ez egy történet a szeretetről, szerelemről, az elfogadásról, önmagunk megismeréséről és a családról.

Az alapszituáció szerint Bence meleg, de ezt senki nem tudja róla – sem a családja, sem a legjobb barátja. Egyre nehezebben viseli a titkolózást, azt, hogy megtagadja önmagát mások előtt. Ebben az élethelyzetben kerül közelebbi kapcsolatba az iskolatársaival, Violával, Piroskával és Martinnal, akik jó barátai lesznek, utóbbi pedig megdobogtatja a szívét. Vajon ez több lehet barátságnál? Bencében van annyi erő, hogy kiálljon a családja, a barátai és az ismerősei elé, hogy a szemükbe mondja: meleg vagyok?

A könyv legfőbb témája egyértelműen a coming out, hiszen Bence évek óta tudja magáról, hogy a fiúk dobogtatják meg a szívét, de nem mer lépni – fél, hogy a családja már nem fogja szeretni, hogy kitagadják, és az ismerősei is másként tekintenek majd rá. Rengeteg kétely van benne, rengeteg dilemma, amelyekkel nagyon nehezen tud dűlőre jutni. Az író nagyon szép gondolatokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban, nagyon szemléletesen írta le Bence vívódásait.

Számomra nagyon érdekesek voltak az emberi kapcsolatok ebben a regényben, gondoljunk csak Bencére és a szüleire, Bencére és a nagymamájára, Zalánra és a családjára, Bencére és Zalánra, Violára és a baráti kapcsolataira vagy éppenséggel Bencére és Martinra. Öröm volt olvasni, hogy Bence mennyire jó viszonyt ápol a szüleivel, különösen az édesanyjával, aki egy nagyon szerethető karakter, és akinek későn jött az életébe a fia, de annál nagyobb boldogságot hozott. Jó volt olvasni, hogy Bence is mennyire értékeli ezt a kapcsolatot a szüleivel, ilyet ritkán olvasok a young adult történetekben. Bence nagymamája számomra megtestesítette mindazt, amit taszítónak találok egy ember viselkedésében – mindig csak magával volt elfoglalva, manipulált másokat, a szeretetét feltételekhez kötötte és rendkívül toxikus viselkedést mutatott végig a regény folyamán. Zalánról és Violáról csak részleteket olvashattunk, de ezek alapján is tudni lehet, hogy egyiküknek sincs könnyű élete. Nagyon kíváncsi vagyok a spin off kötetükre, biztosan olvasni fogom, hiszen szeretnék többet tudni a karakterekről, és nagyon drukkolok az ő párosuknak. A Bence és Martin közötti harmónia, kedvesség és gondoskodás az elejétől fogva szívmelengető volt, annyira aranyos párost alkottak. Nagyon szurkoltam nekik, hogy minél hamarabb az a kapcsolat lehessen közöttük, amelyre mindketten vágynak, az ehhez vezető út pedig nem volt egyszerű, de ők mindig támaszkodhattak egymásra. Azok a fejezetek, amelyekben Bence kiállt nyilvánosan is Martin mellett igazán szívmelengetőek voltak, hiszen a fiú már nagyon sokat szenvedett mások bántalmazásai miatt, és végre valaki az emberek szemébe mondta a valódi véleményét az ominózus esetekkel kapcsolatban, hiszen soha nem fordulhat elő olyan élethelyzet, amelyben jogos lenne bárkit bántalmazni bármilyen szinten is!

Bence a történet folyamán hatalmas karakterfejlődésen esett át, eljutott onnan, hogy nem merte megmutatni önmaga igazi lényét odáig, hogy végre ki mert állni saját maga mellett. Azt hiszem, hogy ez nagyon nehéz lehetett, megmutatni önmagát és megérteni, hogy ami számára teljesen természetes, az az ő szemükben furcsaság, valami olyan, amit külön ki kell emelni. Az LMBTQ közösség megítélése is nagy szerepet kapott a könyvben, és nagyon szomorú volt belegondolnom, hogy mennyi negatív atrocitás érhet valakit csak azért, mert nem a társadalom által megszokott, többségében jelenlévő normát képviseli. Bízom benne, hogy ez a világ egy safe place lesz egyszer (minél hamarabb) mindenki számára.

Úgy gondolom, hogy ez a kötet meghozza a karácsonyi hangulatot azoknak is, akik még nem állnak rá készen, de ettől függetlenül az év bármelyik időszakában olvasható, mivel mégsem a karácsony dominál benne, hanem sokkal inkább a történések és az emberi kapcsolatok. Az írói stílust különösen szerettem, engem csak úgy vitt magával ez a regény. A Téged kérlek karácsonyra egy rendkívül aranyos, szerethető és szívmelengető történet, amelyet öröm volt olvasni. Nem is kívánhattam volna ennél jobb évzárást 2022-re.

Ti olvastátok már a regényt? Esetleg tervezitek?

A könyv megvásárolható ezeken a linkeken: papír formátum és e-book.

Köszönöm, hogy velem tartottatok,
Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése