2023. január 30., hétfő

Könyvértékelés - James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány & Az utazás

A mai bejegyzés középpontjában James Norbury Nagy Panda és Kicsi Sárkány és Az utazás című kötetei állnak. Köszönöm szépen a recenziós példányokat a 21. Század Kiadónak!

Fülszövegek:

Nagy Panda és Kicsi Sárkány:

Vezérlő fény a sötétebb hónapokban – gyönyörű, illusztrált kiadvány két barátról, és elgondolkodtató utazásukról, amelyet a buddhista filozófia inspirált.

– Mi fontosabb – kérdezte nagy panda –, az utazás vagy a megérkezés?

– Az útitárs – mondta kis sárkány.

Nagy panda és kis sárkány barátok. Együtt utaznak végig az évszakokon, nappalokon és éjszakákon, esőben és napsütésben. Miközben kint vannak a természetben, reménnyel és inspirációval telíti őket a környezetük, hogy rájöjjenek, még a legsötétebb napokon is ott a bizonyosság: a tavasz mindig visszatér.

Érezd át nagy panda nyugalmát, aki mindig eszünkbe juttatja, hogy mik az igazán fontos dolgok, és nem mulasztja el kiélvezni az apró, egyszerű pillanatokat.

Fedezd fel mindennapjaid világát kis sárkány kíváncsi tekintetével, akinek, bár a termete kicsi, a szíve nagy.

A két barát utazása a folyton váltakozó évszakokon át tart – csatlakozz hozzájuk, ahogyan rájönnek, hogyan éljenek a pillanatban, békéljenek meg a bizonytalanságokkal, és merítsenek erőt, hogy együtt legyőzzék az életben felbukkanó akadályokat.

„A két barát gyakran eltéved, de gyönyörű helyeken találják magukat, amelyekre soha nem bukkantak volna rá, ha rögtön a jó úton indulnak el. A rajzok éppolyan bájosak, mint a Micimackóban, a szöveg pedig ősi mondások mélységét hordozza.” – GUARDIAN

James Norbury író, rajzoló és illusztrátor. Imádja a természetet és az állatokat. Egyetemen zoológiát tanult, majd a diplomát követően egy darabig Írországban élt. Angliába visszatérve több városban is lakott, és az idő egy részében egy lakóhajó volt az otthona. Jelenleg Swansea városában élnek a feleségével és hét macskájukkal.

Az utazás:

A Nagy Panda és Kicsi Sárkány folytatása gyönyörűen illusztrált ajándékkönyv az elfogadásról, önmagunk és egymás mélyebb megismeréséről.

A két valószínűtlen útitárs útnak indul, folytatva az előző kötet kalandjait, hogy eljussanak egy helyre, amely talán messze van az otthonuktól, de az utazás révén önmagukhoz és egymáshoz közelebb kerülnek.

– Változás – mondta Nagy Panda. – Ha nem is tudod, hová vezet, attól még jobb, mint egy helyben maradni.

Kicsi Sárkány boldogtalan, és kiönti a szívét Nagy Pandának, aki úgy véli, ahhoz, hogy barátjának kedélye helyreálljon, útnak kell indulniuk. Új vidékeket fedeznek fel, rendkívüli élményekkel gazdagodnak, és nagy kihívásokkal néznek szembe. Nagy Panda és Kicsi Sárkány továbbhaladnak az elfogadás ösvényén, és megtanulják, hogy a változások, a nehézségek életünk természetes velejárói – ezek nélkül fejlődés se volna lehetséges.

Ebben a kötetben is ugyanolyan bájos, szívet melengető illusztrációk találhatók, mint James Norbury eredeti, Nagy Panda és Kicsi Sárkány című nemzetközi bestsellerében.

Csupa inspiráció, csupa kedves humor: Az utazás kalandos, gyönyörködtető mese az elfogadásról, amelyet minden korosztálynak érdemes kézbe vennie.

A könyvekről:

Nagy Panda és a Kicsi Sárkány történetét olvasva elfogott egy kellemes, megnyugtató érzés és a gondolat, hogy minden rendben lesz. Az életben sok minden másképp történik, mint azt mi tervezzük, de meg kell tanulnunk alkalmazkodni és kihozni minden helyzetből a lehető legjobbat. Meg kell tanulnunk pozitívan szemlélni a világot és nagyobb figyelmet fordítani önmagunkra, az érzéseinkre. Ezek a könyvek pedig nagyon jó segítséget nyújtanak ebben.

Kicsi Sárkány számomra a kíváncsi természet megtestesítője, aki néha hajlamos negatívan látni a világot és a velük történteket, de szerencsére ott van neki Nagy Panda, aki bölcseleteivel és gondoskodásával mindig segít a barátján, és nem hagyja, hogy magába forduljon. Nagyon szerettem az ő barátságukat, a könyvek lapjairól csak úgy áradt a szeretet és a béke. Nagy Panda nagyon jól kezelte Kicsi Sárkány hangulatingadozásait, azt hiszem, hogy az életben mindenkinek szüksége van a saját Nagy Pandájára, aki segít nekünk talpon maradni.

A kötetek egyik központi témája a változás. Változik a környezet, változnak az évszakok, változnak az emberek, az életcélok., és ez teljesen természetes, az élet ezzel jár, még ha sokszor nem is egyszerű elfogadni. Kicsi Sárkány és Nagy Panda is megküzdöttek a maguk démonaival, átéltek nehezebb időket, de a végére rájöttek mindketten, hogy a változás lehet jó is, csak úgy kell hozzáállni.

Ezek a könyvek tele voltak bölcs gondolatokkal, amelyek mindig valahogy telibe találtak olvasás közben - voltak olyan sorok, amelyeket olvasnom kellett, annyira passzoltak a jelenlegi élethelyzetemhez. Nagyon szeretem az ilyen típusú kötetekben az útravalót, amit adnak, mert hiába rövid maga a történet, kevés a szöveg, de mégis, nagyon sokáig az olvasóval tudnak maradni ezek a gondolatok. Egy ilyen kiadványt bármikor elő lehet venni, újra fellapozni, elmerülni Nagy Panda és a Kicsi Sárkány világában, megtalálni a lelki békénket. Ezek a könyvek olyanok, mint egy meleg takaróba burkolózva teát szürcsölgetni – megmelengetik az ember lelkét, én pedig ennél többet nem is kívánhatnék. 

Muszáj kiemelnem az illusztrációkat, amelyek rendkívül szemléletesek és szépek, nagyon jól kiegészítik a gondolatokat, együtt pedig egy tökéletesen egyveleget alkotnak. 

Ha egy tanulságos, szívmelengető történetre vágytok és szeretnétek hasonló élményt átélni, mint amit nekem nyújtott az olvasása, akkor bátran ajánlom mindenkinek ezeket a köteteket. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor elő fogom venni Nagy Panda és a Kicsi Sárkány könyveit, hiszen teljesen elvarázsoltak. 

Végezetül pedig szeretnék megosztani pár gondolatot a kötetekből, amelyek nagy hatással voltak rám:

"– Most nincs időm virágokat nézni – mondta a Kicsi Sárkány.

– Annál több okod van rá, hogy megszemléld őket – felelte Nagy Panda. – Lehet, hogy holnap már nem is lesznek itt."


"[…] ha hagyod, hogy a félelem még a próbálkozástól is eltántorítson, biztos a kudarc."


"Még a viharban is rálelhetsz egy kis békére."


"– Mi lesz, ha olyanokkal találkozom, akik nem kedvelnek engem, vagy azt, amit csinálok? – kérdezte Kicsi Sárkány.

– Muszáj továbbmenned az utadon. Inkább őket veszítsd el, mint önmagad."


"– Minél kevésbé próbálom irányítani a világot, annál szabadabban tárhatja fel előttem minden zabolátlan szépségét."


"– És mit ünneplünk? – kérdezte Nagy Panda.

– Magunkat… – felelte Kicsi Sárkány. – Hosszú utat tettünk meg sok-sok kihívással, és mégis itt vagyunk. Szerintem ez jó ok az ünneplésre."

A könyvek itt vásárolhatóak meg: Nagy Panda és Kicsi Sárkány & Az utazás

Köszönöm, hogy velem tartottatok,

Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése