2020. április 9., csütörtök

Alexandra Christo: To Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete (spoilermentes könyvértékelés)


Sziasztok!:)
Ma ismét egy könyvértékeléssel érkeztem, a mai irományom főszereplője pedig Alexandra Christo regénye, a To ​Kill a Kingdom – Egy birodalom végzete. A recenziós példányt pedig köszönöm szépen a Könyvmolyképző kiadónak!:)

Fülszöveg: 

Annyi ​szívet gyűjtöttem be eddig, ahány éves vagyok.

Vagyis a hálószobámban összesen tizenhét rejtőzik valahol a homok alatt. Olykor-olykor leások, csak hogy lássam, mind megvannak-e még. Lenn a mélyben, vérben ázva. Megszámlálom őket, és megnyugszom, hogy nem lopták el egyiket sem éjszaka. Azon se lepődnék meg, ha így történne. A szíveknek hatalma van, a magamfajták pedig egy dologra vágynak még az óceánnál is jobban: hatalomra.

A HERCEG SZÍVE LENNE AZ IGAZI TRÓFEA!

Lira hercegnő egy királyi családból származó szirén, azok közt is a legveszélyesebb. A víz alatti világban nagy tiszteletnek örvend. Már csak egy szív hiányzik a gyűjteményéből – ám azt elhibázza. Anyja, a Tenger Királynője büntetésből átváltoztatja, mégpedig egy olyan lénnyé, amitől a legjobb undorodik: emberré. Elveszi tőle a bűvös szirénénekkel képességét is, és megparancsolja, hogy a téli napfordulóig vigye el neki Elian herceg szívét, különben ember marad örökre.

Hiába ő a leghatalmasabb emberi királyság trónörököse, Elian herceg csak az óceánon érzi magát igazán otthon. A szirénvadászat pedig a hivatása. Amikor kiment egy lányt az óceán habjaiból, hamar rájön, hogy ő bizony más, mint aminek először hitte. Az idegen megígéri neki, hogy a segítségére lesz, és együtt fogják megtalálni a módját, hogyan pusztítsák el a sziréneket. De vajon megbízhat a lányban? És vajon hány alkuba kell belemennie Elian hercegnek, mire megszabadítja az embereket a legnagyobb ellenségtől?

Kirobbanóan sikeres nemzetközi bestseller, ami Sarah J. Maas és Marissa Meyer sorozataihoz hasonlóan vagány, izgalmas és szemtelen módon dolgoz fel egy klasszikus mesét.

A könyvről:

Azt hiszem, már a címből is sejthető, hogy egy igazán akciódús, pörgős regényt tarthatunk a kezeink között, és garantálom neked, hogy ez bizony így is van.

Nagyon izgatott voltam, amikor megtudtam, hogy ez a könyv megjelenik magyarul is, hiszen annyi külföldi instagram oldalon láttam, hogy abszolút felkeltette az érdeklődésemet. Nagyon szeretem a mese átdolgozásokat, ez a történet pedig különösen izgalmasnak ígérkezett.

A regény két szemszögből íródott, így két főszereplőt is kapunk: A herceget, aki inkább kalóz szeretne lenni, és szeretné felfedezni a világot. Akinek a tenger hullámainak ütemes morajlásával visszhangban dobban a szíve, és aki menekül a kötelessége elől, hiszen a szív elszólítja. A másik főszereplőnk Lira, a kegyetlen szirénhercegnő, akiből az anyja látszólag minden szeretetet és empátiát kiirtott, hogy azzá a szirénné válhasson, akire a trónnak és a népnek szüksége van.

Elian és Lira útjai keresztezik egymást a történetben, amikor a tenger úrnője hatalmas büntetésben részesíti örökösét, és az ő találkozásukkor indul el a regény valódi cselekménye.

Én nagyon szerettem ezt a könyvet, hiszen imádom a tengeren játszódó történeteket, a sziréneket, a kalózokat, és ezt az egész világot. Szerintem nagyon különlegesek, és mindig tudnak nekem újat nyújtani. Érdekes volt olvasni, hogy hogyan élnek, hogy milyen emberek, hogy mi a háttértörténetük. A Szaád legénysége különösen a szívemhez nőtt, hiszen nem szokványos kalózokról beszélhetünk, hanem nagyon szerethető karakterekről, akik egy családot alkotnak, és akik hűen követik a kapitányukat, Eliant. Imádtam, ahogy ugratták egymást, tényleg egy civakodó család benyomását keltve.

A cselekmény – mint korábban is említettem -, hihetetlenül pörgős, sőt, bevallom: talán egy kicsit túlságosan is. Úgy éreztem, mintha picit rohanna a történet, hogy beleférjen az oldalszámba. Szívesen olvastam volna egy kicsit hosszabb regényt, esetleg egy duológiát, ahol talán jobban kifejtésre kerülhettek volna a dolgok, az események. Úgy éreztem, hogy a tengeri utazások túl rövidek, hiszen valószínűleg a különböző birodalmak is hosszú hajóútra vannak egymástól, és az átkötő részek számomra egy kicsit elnagyoltak voltak. Szívesen olvastam volna több jelenetet ezekből az időszakokból, hogy mivel is ütik el a karaktereink az időt.

Ha már a karaktereket említettem, akkor el kell mondanom, hogy ez a könyv nagyon erős jellemeket vonultat fel, akikről határozottan lesz véleményed, és akik nagyon a szívemhez nőttek. Elian egy bátor, hősies, szeretnivaló figura, aki számomra a történet lelke volt. Imádtam minden megszólalását, minden jelenetét, egy hihetetlenül vonzó karakternek tartom, aki rabul ejti az olvasók szívét. Lira pedig egy igazán merész, bátor és ravasz szirén, aki az idő múlásával szintén a szívedhez nő, miközben ráébred arra, hogy ki is ő valójában, hogy mit is szeretne. A két főszereplő hatalmas fejlődési folyamaton esik át, megtanulnak küzdeni a céljaikért, és közben öntudatra ébrednek, és rájönnek, hogy mi is a valódi életcéljuk, a küldetésük.

A regény központi kérdései között kap helyet többek között az is, hogy vajon a kötelesség a fontosabb, vagy az álmok? Elian erre keresi a választ a regény során, hiszen a szíve a tengerhez húzza, a kötelessége pedig a trónra szólítja. Elian szenved, hiszen maga is tudja: számára egy börtönnel érne fel a királyság vezetése. Lira tudja, hogy mit kellene tennie, ami történetesen egyezik is azzal, amit szeretne – csak az oda vezető utat nem szívekkel és kegyetlenséggel szeretné kikövezni, és nem az anyja vágyálmait szeretné teljesíteni. A saját útját akarja járni, de ahhoz, hogy ezt megtehesse szembe kell néznie mindennel és mindenkivel.

Nagyon tetszett az út, és a cselekmény, amik történtek, és ahogyan az egyik dolog vezetett a másikhoz. Érdekes volt ahonnan kiindultunk, és ahová jutottunk, és az is, ahogyan közben megváltoztak az érzelmek és a célok. (Sajnos erről elég nehéz spoiler mentesen írni, én pedig mindenképpen egy ilyen ajánlót szeretnék adni nektek.)

A To kill a kingdom a mesék világába kalauzol minket, egy szirénekkel, hableányokkal és kalózokkal tarkított történetbe, amelynek inspirációjául A kis hableány szolgált. Ez a történet azonban nem egy barátságos családi mese, hanem egy birodalom elleni hajsza, amely során garantáltan a feje tetejére fordul minden, ahogyan az emberi érzések is.

Lehet szeretni az ellenséget? Szabad kételkedni mindabban, ami addig igaznak bizonyult? Talán a világ mégsem olyan fekete-fehér? Ezekre, és még számtalan kérdésre kereshetjük a választ, s közben részt vehetünk egy izgalmas utazáson, megtapasztalhatjuk a kalózlét oldalait, ahogyan tanúi lehetünk a főszereplőink karakterfejlődéseinek is. 

Bátran ajánlom nektek is ezt a történetet!

Ti olvastátok már? Ha igen, nektek hogy tetszett? Ha nem: tervezitek?:)

A könyv erre a linkre kattintva megvásárolható a kiadó webshopjából. Link a könyvhöz.

Köszönöm, hogy velem tartottatok,
Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése