2022. augusztus 28., vasárnap

Könyvértékelés - Jennifer L. Armentrout: From Blood and Ash – Vérből és hamuból

Sziasztok! A mai könyvértékelés középpontjában Jennifer L. Armentrout From Blood and Ash – Vérből és hamuból című regénye áll. Köszönöm szépen a recenziós példányt a Könyvmolyképző Kiadónak!

Fülszöveg:

Lebilincselő és akciódús, szexi, függőséget okozó, meglepő fantasy! Tökéletes olvasmány Sarah J. Maas és persze JLA rajongói számára.

EGY SZŰZ…
Egy új korszak hajnalán, a születésekor kiválasztották Poppyt, ezért az élete sosem volt igazán a sajátja. A Szűz élete magányos. Sohasem érinthetik meg. Sohasem nézhetnek rá. Sohasem szólhatnak hozzá. Sohasem tapasztalhatja meg az élvezeteket. Ám ő Felemelkedésének napjára várva szívesebben tölti idejét a testőreivel, és inkább harcol a gonosszal, ami elvette tőle a családját, mint hogy arra készüljön, hogy az istenek méltónak találják. De ez a döntés sem volt sohasem az övé.

EGY KÖTELESSÉG…
Az egész királyság jövőjének terhe Poppy vállát nyomja, és ez olyasvalami, amire egyáltalán nem biztos, hogy vágyik. Hiszen egy Szűznek is van szíve. És lelke. És vágyai. És amikor Hawke, az arany szemű őr felesküszik rá, hogy biztosítja a Felemelkedését, így belép az életébe, a végzet és a kötelesség összekuszálódik a sóvárgással. Hawke felkorbácsolja a lány indulatait, elülteti benne a kételyt azzal szemben, amiben eddig hitt, és megkísérti azzal, ami tilos.

EGY KIRÁLYSÁG…
Egy bukott királyság, amit magára hagytak az istenek, és amitől rettegnek a halandók, ismét feltámad, hogy erőszakkal és bosszúval mindenáron visszaszerezze, ami egykor az övé volt. És ahogy az átkozottak árnyéka egyre közelebb húzódik, a tiltott és a helyes közötti határvonal is elmosódik. Poppy nem csupán a szívét kockáztatja, hanem azt is, hogy méltatlannak találják az istenek, ráadásul az élete is veszélybe kerül, amikor minden véres fenyegetés, ami egyben tartja a világát, kezdi felfedni magát.
JenniferL. Armentrout első high fantasyje.

A regényről:
Izgatottan kezdtem neki a könyvnek, mivel már nagyon vágytam egy grandiózus és ígéretes fantasy sorozatra, amely elrabolja a szívemet. A Vérből és hamuból pedig tökéletes választásnak ígérkezett. Tinédzser éveim egyik kedvenc sorozata volt a Luxen, amelyről máig kedves emlékeket őrzök, de évek óta nem olvastam az írónőtől, mivel féltem, hogy nem fognak tetszeni az újabb történetei. Kicsit izgultam, hogy vajon milyen lesz a szerző szavai alkotta világba bepillantást nyerni, de abszolút pozitív csalódás volt. A Vérből és hamuból bár nem tökéletes, de egy rendkívül összetett, izgalmas és potenciális kedvenc sorozat nyitó kötete, ennek köszönhetően pedig epekedve várom a folytatásokat.

Az alapszituáció szerint Poppy (Penellaphe), a Szűz börtönben él a kastélybeli szobájában: az arcát állandóan fátyol fedi, ő maga pedig nem beszélgethet az udvar tagjaival, nem is lehet egy szobában velük, tiltott számára minden, ami szórakozásnak minősül. Szabályok között éli az életét, mivel ő a szigorú vallással rendelkező királyság jövőjének a kulcsa. A történet akkor kezd bonyolódni, amikor Poppy megismerkedik az egyik testőrrel, Hawke-val, aki rövid időn belül a saját személyi testőrévé válik. Ez önmagában nem is adna bonyodalomra okot, ha Poppy nem kezdene el érzéseket táplálni Hawke iránt, aki közel sem hasonlítható senkihez, akivel a lány korábban találkozott. Ha mindez nem lenne elég, Poppynak számos fenyegetéssel is szembe kell néznie, mivel az ellenség, a Sötét Szerzet az életére tör.

A könyv egy kicsit lassan indult be, szükség volt az első 100-120 oldalra, hogy felvázolja a világot, az alapszituációt, de utána már letehetetlennek bizonyult. Rendkívül izgalmas volt, végig fenntartotta a figyelmemet, élvezet volt kibogozni a történetszálakat, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy engem minden fordulat meglepett. Talán jobban élveztem volna, ha egy kicsit kevesebb rejtett utalás lett volna egy bizonyos személyt illetően, mivel úgy nagyobb meglepetésként hatott volna rám, de így sem igazán van okom panaszra.

Úgy gondolom, hogy ebben a történetben mindenki talál számára szimpatikus karaktert, hiszen annyi különböző személyiséggel találkozhatunk a lapok között. Poppyval könnyű azonosulni, egy bátor lány, aki nem a köré szabott keretek közé született, hanem számos olyan tulajdonsága volt, amelyek kiemelkedőek. A regény során hatalmas fejlődésen ment át, elkezdte felfedezni az életet és jobban megismerni önmagát, de úgy érzem, hogy még rengeteget fog változni, én pedig kíváncsi vagyok, hogy milyen messzire fog jutni. Valamennyire emlékeztetett engem az Üvegtrónra és azon belül is Celaena karakterére, aki hozzá hasonlóan szintén ügyesen bánt a fegyverekkel, sőt, mindkettejük szobájában rejtőzött 1-1 titkos lépcső. Hawke pedig az abszolút kedvencem lett, egyszerűen imádtam, hogy mennyire más volt. Üdítően hatott a történetben a gondoskodásával, a világlátásával, a tetteivel és a személyiségével. Rendkívül jól szórakoztam a Poppy és Hawke közötti eszmecseréken, a párosuk dinamikája nagyon jó volt, az írónő rendkívül jól megragadta az enemies to lovers vonalat, amely szerintem sok másik olvasót is elvarázsolt. A mellékszereplők közül Vikter állt igazán közel a szívemhez, de Tawny is szimpatikus karakter volt, de Poppyhoz hasonlóan én is kíváncsi lettem volna, hogy vajon más körülmények között is barátokká váltak volna.

Tetszett, ahogy az írónő bemutatta a világot és ezt a beteges, eltorzult vallást, amely megszabta a királyság mindennapi életét. Elképzelni is szörnyű, hogy mi mindent kellett átélnie 1-1 szülőnek, aki a gyermekét az isteneknek áldozta fel és soha többet nem hallott róluk egy szót sem. Végig izgalmas volt a kérdés, hogy vajon mit is jelent a felemelkedés, hogy miben változnak meg a felemelkedettek, az ezzel kapcsolatos csavar pedig nagyon tetszett, bár számítani lehetett rá, hogy valami nem igazán stimmel ezekkel a személyekkel.

A könyvben tehát minden adott volt, ami egy jó fantasyhoz szükséges: érdekes karakterek, rendkívül jól felépített világ, szuper fordulatok. Egy biztos: kíváncsian várom a folytatást, remélem, hogy az írónő sokszor meg fog lepni, és bízom benne, hogy egy potenciális új kedvenc sorozatot fogok avatni.

Ti olvastátok már a regényt?

A könyv megvásárolható ezekre a linkekre kattintva:

Köszönöm, hogy velem tartottatok,
Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése