2020. november 9., hétfő

Könyvértékelés - Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Sziasztok! Ma egy könyvértékeléssel érkeztem, ezúttal Erin Morgenstern regényéről, az Éjszakai cirkuszról írok nektek. Köszönöm szépen a recenziós példányt az Agave Könyveknek!

A bejegyzésem a Prológus Éjszakai cirkusz projektjének a részét képezni.

Fülszöveg: 

1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél.

Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak.

A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

A könyvről:

Nagyon régóta szerettem volna már elolvasni ezt a regényt, így hatalmas örömmel fogadtam a hírt, hogy az Agave Könyvek gondozásában újra megjelenik hazánkban. Korábban már volt lehetőségem olvasni a szerzőtől (Csillagtalan tenger), így tudtam, hogy egy igazán egyedi történetre kell számítanom. 

A regény középpontjában egy különös cirkusz áll, amely csak éjjelente van nyitva. A Cirque des Rêves engem is elvarázsolt, hiszen olyan szemléletes leírásokkal találkozhattunk, amelyeknek köszönhetően szinte már én is ott éreztem magam a csíkos sátorponyvák között. Ebben a cirkuszban van minden, amiről csak álmodni mer az ember: találkozhatunk kígyónővel, illuzionistával, artistákkal és megannyi érdekes sátorral, gondoljunk csak a Jégvirágok kertjére, amely az én személyes kedvencem lett. A kötet azonban nem csak maga a cirkusz miatt ennyire különleges, hiszen a történet középpontjában egy párbaj áll. 

Celia és Marco mondhatni természetfeletti képességekkel rendelkeznek, amelyet a hétköznapi ember talán varázslatnak nevezne. Főszereplőink azonban soha nem élhettek normális életet, köszönhetően két ősöreg „mágusnak”, akik már egészen fiatal korukban elrendeltették, hogy meg kell majd küzdeniük egymással, be kell bizonyítaniuk, hogy ki uralja jobban a képességüket. 

„Mindenféle hatás lehetséges, az egészen hétköznapitól a nagyon mélyig. Megeshet, hogy a történet, amit elmesélsz, beköltözik valakinek a lelkébe, a vérévé válik, része lesz a személyiségének és az élete céljának. Ez a mese mozgatja majd, ez hajtja előre, és ki tudja, mi mindent fog tenni miatta, a te szavaid miatt.”

Az Éjszakai cirkusz egy rengeteg karaktert mozgató, sok-sok évet felölelő történet, fantasztikus írói stílusban találva. Szinte úgy éreztem, hogy visz magával az egész cselekmény, nagyon nehéz volt letennem a könyvet. Az egész annyira komplex, minden összefügg mindennel, azt pedig különösen kedveltem, hogy az információkat szépen fokozatosan tudtuk meg a párbajról és a karakterekről, semmi sem lett csak úgy a nyakunkba zúdítva. A szerelmi szál is nagyon szépen alakult ki a főszereplőink között, teljesen valósághűvé téve az ő kapcsolatukat.

Apropó, karakterek… Ritka az olyan történet, amely ilyen sok erős figurát tud felvonultatni, és közben senki sem veszti el a jellemét. Dixi és Pixi párosa lett az én abszolút kedvencem, imádtam az összes jelenetüket, de szorosan mögöttük áll a sorban Celia, Marco, Isobell, Bailey, Herr Friedrick Thiessen, Mr. Barris és a Burgess nővérek.

Összességében elmondhatom, hogy nagyon örülök, hogy elolvastam ezt a könyvet. Különleges volt, egy nem hétköznapi történet, amely egy kis varázslatot csempészett a szürke őszi napjaimba. Bátran tudom ajánlani mindenkinek, akik szeretnének egy kívül-belül gyönyörű fantasyt olvasni.

„ – Csodálja a cirkuszt? – kérdezi.

– Igen – vágja rá habozás nélkül.

– Jobban, mint bármi mást a világon? – folytatja a faggatózást Elizabeth.

–  Igen. – Baley önkéntelenül elmosolyodik, pedig a nő roppant komoly arcot vág, ráadásul a fiú szíve még mindig összevissza ver az izgalomtól.

– Akkor maga rêveur – jelenti ki Elizabeth. – Nem számít, hogy milyen ruhát visel. "

A könyv megvásárolható erre a linkre kattintva.

Ti olvastátok már az Éjszakai cirkuszt? Hogy tetszett nektek?

Köszönöm, hogy velem tartottatok,

Dorka

2 megjegyzés:

  1. Sokáig kerülgettem ezt a könyvet, egyszer belekezdtem, de nem ment, viszont most már nagyon érdekel, az értékelésed is jobban meghozta hozzá a kedvem :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy sikerült meghoznom a kedvedet a könyvhöz. Mindig öröm ilyen visszajelzéseket olvasni!♥
    Remélem, hogy elnyeri majd a tetszésedet a történet!:)

    VálaszTörlés