2021. október 22., péntek

Könyvértékelés - Mackenzi Lee: Loki - A csínytevő sorsa

Sziasztok! Ma egy új könyvértékeléssel érkeztem, ezúttal Mackenzi Lee Loki: A csínytevő sorsa című regényéről írtam nektek. Köszönöm szépen a recenziós példányt a Kolibri Kiadónak!

Fülszöveg:

A KÉRDÉS, MELY ÉVSZÁZADOK ÓTA MÉRGEZ MINKET: VAJON KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A SORSUNKAT?

Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban.

Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik.

Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

A könyvről:

Loki azon Marvel karakterek közé tartozik, akit számomra mindig is nehéz volt hova tenni. Sokakkal ellentétben engem nem kapott el a hatalmas Loki imádat, nem is igazán értettem, hogy miért emelik néhányan piedesztálra, de rá kellett döbbennem, hogy ahogy telik az idő és egyre többet tudok meg róla, úgy sokkal inkább megértem a gondolkodásmódját és egyre jobban a szívemhez nő a karakter. Ez a könyv szintén sokat segített ebben, és bizony én is felültem a Loki-imádat vonatra a regény olvasása közben. Még mindig nem tartom számon a kedvenc Marvel karaktereim között, de jó úton halad, hogy ő is ott szerepeljen. 

A kötet bemutatta Loki történetének előzményét, hogy mi minden vezetett odáig, hogy ő legyen a cselszövés istene, a gonosz testvér, a tehetséges varázsló. Nagyon könnyű volt együtt éreznem a karakterrel, akinek soha nem is igazán adatott esély arra, hogy bebizonyítsa: ő is méltó mindarra, amire Thor, hogy ő a szíve mélyén jó ember és Asgard szeretetét helyezi előtérbe. Lokit körülbelül mindenki elkönyvelte egy gonosz, hazug, cselszövő istennek, akiben nem lehet megbízni, és aki soha nem lenne alkalmas a trónra. Érthető volt, hogy a fiatal Lokinak ez fájdalmat okozott, és szerette volna bebizonyítani, hogy mennyire tévednek vele kapcsolatban. Amikor a Földre küldték, hogy felgöngyölítse a Londonban történő halálesetek ügyét, akkor maga sem hitte volna, hogy a haszontalan emberek körében bizony barátságot is köt, és nem is fogja olyan rosszul érezni magát. 

A könyv két részre osztható: az egyik a múltbéli eseményeket mutatta be, Loki kapcsolatát Amorával, az asgardi emberekkel, és megtudhattuk, hogy mi minden vezetett Odin bizalmatlanságához. Loki már itt bebizonyította, hogy hatalmas varázserővel van megáldva, amelytől az emberek, az istenek és az asgardiak is félhetnek, és éppen ez a félelem vezette Odint a kétségbeesés felé, hogy Lokinak esélyt sem adott a bizonyításhoz. A regény második fele már az emberek világában játszódott, Midgardban, a jelenben. Pár év eltelt az első rész eseményei óta, Loki már sokkal kiforrottabb személyiség, akinél egyre jobban mutatkoznak a cselszövés jelei. Nem hazudtolta meg önmagát, továbbra is rendkívül okos, leleményes és vicces volt, de megmutatta egy sokkal emberibb oldalát is, gondoljunk csak a Theoval való kapcsolatára. 

Szerettem a könyv karaktereit, Odinon és Thoron túl jó volt megismerni Theot, Mrs. S.-t, Gem-et és Amorát, akik mind hozzátettek a regény szerethetőségéhez. Theo sorsán keresztül megismerhettük a 19. század barbárságát, hiszen már azt is erkölcstelennek tartották, hogy Theo mást képvisel a szerelemben, mint az emberek többsége. Loki nagyon szépen megosztotta a gondolatait ezzel kapcsolatban, és itt is bebizonyosodott, hogy a két világ (emberi és asgardi) mennyire más szellemiségében. Loki egy összetett karakter, összetett gondolatokkal, de úgy érzem, hogy alapjáraton a szíve nagyjából a helyén volt, még ha nem is a legjobb döntéseket választotta sok esetben. Elindult egy olyan úton, amelyre félig-meddig kényszerítették, félig-meddig pedig maga választotta, és minden szívfájdalma, minden keserű tapasztalata vezetett odáig, hogy ma azt a Lokit ismerhetjük, akit.

A könyv nagyon gördülékeny stílusban lett megírva, csak úgy faltam az oldalakat, igazán gyorsan lehet haladni vele. Vicces volt, ha kell, akkor érzelmes, néha meglepetésekkel tarkított, összességében egy nagyon jó olvasmány volt, amely sokkal közelebb hozta Loki karakterét hozzám. Úgy gondolom, hogy a regényben olvasottak fényében teljesen érthető, hogy miért vált Loki azzá, akit már a Bosszúállókban és a Thor filmekben is megismerhettünk, és kicsit vérzett is érte a szívem: a fiúért, akit nem értettek meg, akit nem fogadtak el, akinek nem adtak esélyt, és aki helyett már rég döntöttek.

Ha nem olvastad még a könyvet, akkor itt az ideje! Ajánlom mindenkinek: ha szereted Loki karakterét, akkor azért, ha pedig nem igazán kedveled/érted, akkor azért.

Ti olvastátok már a regényt?

A kötet megvásárolható erre a linkre kattintva: LINK

A bejegyzésem a Prológus Bekuckóztunk projektjének a részét képezi.

Köszönöm, hogy velem tartottatok,

Dorka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése